Faces of Me

Faces of Me

What I say is.....

Jika denyut nadi kita sama, bicara di hati juga serupa. Itu satu tanda pasti, kita mungkin serasi...:)

Bersyukur di atas setiap kejadian yang dicipta Allah...

Bersyukur di atas setiap kejadian yang dicipta Allah...

Wednesday, November 3, 2010

Bagaimana bisa aku melupakanmu...Allah tunjukkanlah jalan buatku...

hatiku tidak setandus Sahara...


Assalamualaikum rakan2 bloggers..


Seperti biasa..post2 saya selalunya memakan masa utk tiba ke halaman ini..hehehe..maaflah ya, mungkin terlalu sibuk dikejar masa dan tuntutan2 kehidupan yg lain..Tetapi sbg manusia yg terkumpul begitu byk kekurangan dan kekhilafan dgn sedar atau tanpa sedar dlm perhubungan saya sesama insan lain ada berlaku byk kekhilafan…


Saya memohon maaf atas segala kekhilafan itu..dan dlm sesebuah perhubungan itu juga hubungan kasih syg sbg sahabat, kawan, anak dan ibu, adik dan kakak telah timbul dan kdg kala tercalar atas beberapa sebab..tetapi bg saya, sekali saya menyayangi..selamanya saya akan menyayangi, namun begitu mungkin ada yg sudah tidak dapat menerima kasih syg saya..maka hubungan itu sudah tidak diperlukan lagi..oleh kerana tidak mahu terus mengharap, merindu, dan membuang kasih syg yg tidak diperlukan lagi dan untuk tidak memudaratkan diri saya maka saya tercari2 penawar yg memungkin diri saya melupakan seseorang itu..bukan niat saya untuk memutuskan silaturrahim.tetapi sakit dan peritnya hanya saya yg tahu..maka jalan yg saya ambil untuk melupakan seseorang itu perlu saya lakukan..sekiranya ada antara sahabat2 yang selama ini mencari2 jalan untuk melupakan seseorang spt apa yg saya alami maka inilah serba sedikit catatan yg saya temui dan saya kumpul dari rakan2 yg lain untuk manfaat bersama…sesungguhnya saya cuba mengelak drp meruntuhkan sebuah hubungan Hablunminnan Nas..namun saya perlu melakukan itu kerana saya percaya kini sudah masanya saya membina serta memperkukuhkan lagi hubungan HablunminAllah.. kerana kasih syg Dia tak pernah putus buat saya.. hanya saya yg kadang kala mengambil remeh akan kasih sygNya buat saya.. Ampunkan hambaMu ini Ya Allah..Kau tenangkanlah jiwaku, Kau pertingkatkanlah kesabaranku, Kau peliharalah keimananku.. Kau tabahkanlah hatiku.. sesungguhnya aku begitu rapuh di dalam mengharungi dugaanMu YaAllah…


YANG PALING SEKSA IALAH CUBA MELUPAKAN SESEORANG SEDANGKAN ORANG ITU TIDAK BOLEH DILUPAKAN. DIA SENTIASA DITEMUI; DI TENGAH JALAN, DI DALAM BAS, KETIKA SAMA-SAMA MENUNGGU ANAK DI SEKOLAH, DI PASAR RAYA, DI PASAR MALAM, DI PEJABAT, DI DEWAN KULIAH MALAH DI MANA-MANA SAJA. LEBIH SEKSA KALAU ADA KENANGAN-KENANGAN TERTENTU BERSAMANYA. SETIAP KALI CUBA MELUPAKANNYA, SEMAKIN RINDU PULA JADINYA.

Begitulah hakikat hidup. Berkenalan itu jauh lebih mudah daripada cuba berpisah. Walaupun perkenalan memerlukan keberanian, kesabaran, iltizam, kesungguhan tetapi perpisahan memerlukan jauh lebih banyak daripada semuanya itu. Anda perlu berani untuk melupakannya sedangkan anda memang tidak mampu melupakannya.

Bagaimana lagi harus bersabar sedangkan anda tidak mampu mengelak. Hendak iltizam apa lagi kalau kesungguhan untuk melupakannya juga tidak kesampaian. Begitulah seksa dan deritanya detik-detik untuk berpisah. Sebab itulah jangan membina hubungan istimewa sebab perpisahan kalau terjadi pada saat begini sangat menyeksakan.

Jika anda tidak mampu melupakannya, tidak usahlah melupakannya. Mengenang kebaikan seseorang atas nama ALLAH adalah jauh lebih baik berbanding membenci seseorang atas kejahatannya walaupun atas nama ALLAH.

“Tiada yang paling indah dalam hidup selain bersaudara denganmu, tiada yang lebih sakit selain berpisah denganmu, tiada yang lebih manis bila ada kenangan bersamamu, namun ada yang terbaik dalam memori hidupku kerana ada kebaikan dan pengorbananmu.”

Hidup memang perlu toleransi sebab membenci itu menyakitkan jiwa, ia menyesakkan nafas dan membasmi bahagia. Sebaliknya menyayangi itu mengayakan jiwa, melegakan nafas dan menjamin bahagia.

Namun, atas pelbagai sebab dan alasan, ada kalanya kita seolah-olah ‘wajib’ melupakan seseorang, bukan disebabkan dia itu tidak baik tetapi semata-mata kita tidak mampu lagi hendak mengingatinya. Setiap kali teringat hati terlalu kesal berpisah dengannya, jiwa rasa disayat sembilu, maka tatkala ini adalah lebih baik menghilangkan semua memori dan membina lapangan baru.

Tips 1..

Berikut adalah beberapa tip melupakan seseorang dan memadamkan bayang-bayang seseorang dalam hati dan memori.

* Buang semua kenangan bersamanya termasuk gambar, lagu, cenderahati dan lain-lain. Bukan tidak lagi menghargai pemberiannya tetapi tidak mahu lagi terkenang-kenangkannya.

* Kenang kejahatannya lebih daripada kebaikannya. Bukan hendak menafikan kebaikan-kebaikannya tetapi tidak mungkin melupakan jika sarat dengan memori kebaikan.

* Anggap dia dijadikan bukan untuk anda. Dia untuk orang lain dan anda juga untuk orang lain.

* Percaya pada jodoh, takdir dan hikmah di sebalik perpisahan itu. Pasti ada.

* Carilah pengganti. Usah setia pada prinsip lapuk yang merugikan. Hidup perlu diteruskan dan diurus dengan baik.

* Usah biarkan hati digayut rindu, pilu.

* Elakkan kerap bersendirian tapi keluarlah aktifkan diri.

* Anggap dia tak pernah wujud di muka bumi ini dan anda tidak pernah berkenalan dengannya.

* Faham dan percaya anda sengaja ditemukan insan yang salah supaya akan lebih bersyukur apabila bertemu insan yang betul.

* Mohon pada ALLAH supaya dia lenyap dari fikiran anda.

Tips 2..

Hidup yang berkat adalah dengan menyerahkan segala urusan kita hanya kepada Allah semata. Untuk menjadi insan yang beriman dan wanita solehah itu ialah dengan menjalankan segala yang diperintahkan Allah dan meninggalkan segala yang dilarangNya. Jika ketentuan dan aturan Islam itu dapat kita amalkan maka Insya Allah, kita akan dijaga oleh Allah daripada segala sesuatu yang membahayakan diri kita.


Lakukanlah amalan-amalan wajib dan tambahkanlah dengan amalan-amalan sunat. Kemudian setelah solat berdoalah dengan mengharapkan rahmat-Nya agar segala gangguan yang menghantui pemikiran kita dapat disingkirkan, cukup berdoa dengan bahasa kita sendiri yang kita fahami keinginan dan maksudnya.


Begitu lengkapnya ajaran Islam sehingga ketika ingin tidurpun ada doa yang mesti kita amalkan sehingga diri kita tidak diganggu oleh pengaruh buruk dari luar. Disamping membaca doa tidur, kita juga dianjurkan membaca surah al Fatihah, ayat Kursi, surah al Ikhlas, surah al Falaq dan surah An Nas. Dengan mengamalkan surah-surah tersebut, insya Allah dapat berperanan sebagai pendinding orang mukmin dari gangguan manusia mahupun makhluk halus.


Begitu jugalah dengan masalah yang anda hadapi, boleh mengamalkan surah-surah tersebut sebagai pendinding, namun jika ingatnya anda kepada seseorang itu kerana cinta anda yang mendalam atau rasa kasih sayang, sedangkan anda berharap kepada Allah agar dijodohkan dengannya, maka berdoalah kepada Allah agar minda anda menjadi tenang dan tidak terlalu menuruti perasaan. Wallahu A'lam.

Tips 3..

Bergaul dengan org yg soleh..

Mengadu pada ALLAH.. Yakinlah tiada satu pun dapat memudaratkan/memberi syafaat kpd kita melainkan ALLAH..

Banyakkan berdoa pada ALLAH moga2 Di beri kekuatan untuk kita menghadapi dugaan ini..

Melupakan sesorang itu susah..Sbb ia tetap ada dalam minda kita..

Cuma banyakkan berdoa dan bergaul dengan org yg soleh..

Sekurang2nya ia salah satu cara boleh lupakan seseorang itu..

Moga2 kita semua diberi kekuatan untuk hadapi dugaan dariNYA..InsyaALLAH~

Semuanya bergantung pada masJ

Jadi, sibukkan diri dan byk2 berdoa...hanya Allah mampu memberi kita kekuatan untuk menempuh dugaan ni...

Cari semula kwn2 dulu dan bahagiakan diri sendiri....jgn seksa diri...
byk2 berdoa dan tawakal...
mOga Allah akan memberi petunjuk pd kita...=)
InsyaAllah...

Tips 4..

Caranya :
1) Apa saja yang berkaitan dengan seseorang baik harta miliknya mahupun apa saja yang membuat kenangan kembali bermain di ingatan kita harus disimpan dan diletakkan jauh-jauh.

2) Kosongkan fikiran dari mengingatinya dengan melaksanakan aktiviti berfaedah agar tiada lagi ingatan tertumpu padanya.

3) Penuhi ruang ingatan dan hati dengan menyibukkan diri berzikir kepada Allah sentiasa.

Insya-Allah, tiada lagi kekusutan yang menyesakkan ruang minda dari teringatkan seseorang selepas ini.

Ada teman pula menyarankan agar saya pergi ke pantai , tulis masalah atas pasir, nanti apabila datang ombak hilanglah masalah dibawa ombak ke laut. Emmm..andai ia semudah itu alangkah tenangnya hidup saya….

Walau apapun saya berpegang kepada kata-kata “Terimalah bahawa dia bukan orang yang terbaik bagimu. Allah ambil dia balik dari hatimu dan akan gantikan seseorang yang lebih baik darinya untuk kamu.”

Namun sakit dan peritnya dibiar mengharap dan merindu sendirian membuatkan saya serik untuk menerima pengganti lagi..saya lebih rela sendiri…Wallahualam..


** Buat "dia" semoga beroleh kejayaan kerana sms2 saya, nasihat saya, larangan saya, perhatian saya, kasih sayang saya yg dianggapnya gangguan, yang dianggapnya kongkongan, yg dianggapnya tidak layak utk diluahkan kerana saya bukan saudara kandungnya, tidak akan menghantui "dia" lagi..tp andainya dia tidak berjaya, jgn salahkan org lain, kerana kdg kala rasa tidak hormat kita kepada org lain pasti akan dibalas Allah..wallahualam...


Bingkisan hati